sile tekan nihh sebelum bace ok...

Monday, March 2, 2009

BOIKOT MEMBOIKOT.... KEJE BODOH ORG MELAYU

hi everybody, for this post i want to write my comment about boycott in malay....
boikot.... boikot... boikot....
kalo makan atau gune barang yg di boikot adalah haram....
mesti korg selalu dengarkan....
berckap pasal boikot nih, aku nk ckp ckit tntg amalan boikit nih...
amalan boikot nih bertambah femes bile ISRAEL menyerang PALESTIN...
so, reramaila manusie nak memboikot brg2 ISRAEL dan AMERIKA...
MCD,KFC,NESTLE DLL.....
ttp sedar xsedar, sebenarnye amalan boikot ni ala hangat2 taik ayam jer....
company tu xterjejas pun dgn amalan boikot tu....
sbb korg yg nak boikot2 nih otak kat lutut (sorry to say),
kenape aku ckp mcm tuh???
sebab korg men ckp jer nak boikot tp realitinyer korg xboikot pun,
contohnye korg boikot produk nestle, korg boikot dgn xbeli brg2 nestle di pasaraya, tp bile korg di kedai makan or mapley or mane2 jer, mesti korg mtak milo ais, teh ais, dll.... sedar x, milo, susu cair dll yg berkaitan produk tenusu di Mlaysia nih adalah dr produk nestle, bg korg sbb beli kat Mapley kire korg xbeli produk NESTLE, tp relitinye korg beli.....
ade ke mapley tuh nk gune jename yg bukan2 cntohnye dulu ade pesaing milo oligo kalo xsilap, buatan tempatan tp korg tetap nak milo.. skrg senyap da oligo,
begitu jugakla dgn mcd n kfc, jgn nk tipu yg korg xpenah mkn sepanjang idup nih, percaye la skrg ni ye korg boley tahan, tgokla 2 3 buln g aku sure nye korg akan makan mcd n kfc tubalik....
nape amalan boikot2 nih xjadik????
sbb korg ni hanye pandai mengkritik dan bercakap jer n sume yg org len xbetui....
salahke aku nak mkn mcd????
adakah sebab aku mkn mcd aku nih kejam sbb aku menyumbang kpd israel tuk bunuh org2 palestin????
adekah sebab aku ni penyokong ISRAEL????
aku tnye PEROKOK,nape perokok nih susah nk berenti merokok???
jwpn dorg : susah nak berenti, kalo nak berenti kene slow2 n cri aktiviti lain.....
same la jgak ngan kes boikot makanan nih, majoriti kite telah menggunakan produk luar ni sejak lahir lgi dri produk penjagaan bayi,makanan bayi dll, so kalo nak suruh berenti terus mmg susah, jd kite kene la tiru care perokok2 td, berenti kene perlahan2 buknye berenti terus..... so kalo korg tgok org beli mcd ke, kfc ke, nestle ke, hape ke bukannye sbb dorg xnak boikot, tp dorg tgah slow2 nak stop, contohnye mgkin sblum ni dorg mkn mcd hari2, sbg langkah nk boikot, dorg kurgkn mkn mcd dr ari2 ke seminggu skali, tu pun da kire pencapaian yg baik.... mgkin lame2 dorg akan stop.... lgi satu kalo nk betui2 boikot, yg pndai berckp pasal boikot ni sile la fikirkan brg pengganti tuk produk yg nak diboikot tuh, mcm perokok td die ckp dorg akan cri aktiviti len utk kurgkan merokok, samela mcm boikot brg yahudi nih, pengganti mcd, kfc, pizza hut ade ker???? kalo ade pun, da lame lingkup sbb korg dengar name da korg xlalu kan???? jgn nk tipu, ape yg aku ckp nih realiti ok.......
so, cdgan aku, bg pemboikot2 brg2 yahudi nih,
1st - change your mind, boley x pemikiran tu 1st class ckit, ni asyik 3rd class jer.....
2nd - kaji dulu sebelum bertindak.... kaji lu, cntoh mkn kat mapley, ingt milo mapley tuh mapley tu buat sendirila serbuk coklat tuh??? harusla milo tu produk nestle....
3rd - jgan nak kate suke suki jer org ni teruk sbb gune brg2 yg diboikot tuh, mane tau die tgh try nk boikot, b4 nih byak gune produk yahudi skrg da berkurg, tu pun da kire ok...
4th - cermin dulu muke tuh, ingt org yg x g surau, xbertudung, mkn mcd tuh jahat n xsemayang yer... korg ape kurangnye, xsemue manusie perfect k,
5th - len kali bgi idea yg baik ckit, jgn nk salah n kritik org je yer....
6th - adela org ckp yg mcd xde di kelantan, sorry yer, mane2 je ader yer mcd..... pasal boikot mcd nih aku rase xyah la nak di poltikkan....
7th - pastikan ade brg penggnti sblum nk tggalkn brg yg nak diboikot tuh...
Align Center

KESIMPULANNYER, AKU NAK GTAU BAHAWE KPD ORG2 YG MEMBOIKOT NIH, KAJI DULU SEBELUM NAK BOIKOT TUH, LGI SATU KPD YG PERASAN ALIM N TERLAMPAU BAIK SANGAT TUH, CERMINLA DIRI HANG DULU YERRR, LAGI SATU NAK TAMBAH, SEDAR X KORG NAPE JENAME ROKOK YG TERANG2 MILIK YAHUDI TUH X PULAK DI CADANGKAN DIHARMKAN??? TP PRODUK2 YG SIHAT MCM MAKANAN PULAK DIKECOH2 SURUH DIAHARAMKAN.... HARAP KORANG SEDARLA, JGN INGAT AKU NI DA TERPESONG TP AKU NAK KORG SEDAR SBB KORG MASIH XSEDAR APE YG KORG CAKAP N KORG BUAT, AKU DA CUKUP BERTAHAN MELAYAN KARENAH ORG2 MCM KORG NIH.........

3 comments:

Persepsi Ash said...

wah...hebat hujahan dari pihak kerajaan..setrusnya tiba ke arena pergulungan...saya sebagai yang dipertua mengingatkan jangan sesekali derhaka kepada sultan...(wah tibe2 je),...baiklah...persidangan akan ditunda dan berehat seketika disamping menikmati jamuan cengkodok jagung ( buatan malaysia lagi-chef shidah dangdut lagi k)..tajuk usul seterus ini ialah..." sambutan maulidur rasul- dimana Remaja Muslim".
anda diberi masa 23 mint...selamat bersidang

tun Nuwa said...

kecoh la budak2 tu...
member aku budak FPI pun x macam tu...
siap makan McD tiap2 minggu...ustazah tu...
member FPI aku cakap yang penting NIAT kita tu... mana leh tuduh org sesukahati...

hanjila said...

setuju dgn cd..sesape yg nak boikot sgt brg2 as n israel, boikot la jg yahoo, microsoft, frnster, myspace, facebook..mampu ker???