sile tekan nihh sebelum bace ok...

Saturday, May 30, 2009

2 MGGU BERLALUU.....

jgn tembak aku, aku budk bru blajar....
mggu nih da 2 mggu aku ber praktikal di MNC (audit firm) so far, keje ok tp masih bnyak yg aku xfham lebey2 lgi Audit express tuh, thanx la kpd kgkwn bdk praktikal UPM, UITM, n UNITEN yg secare rasmi dah tamat praktikal mggu nih.... bnyk korg da turunkan kat kitorg....
insyallah ckit2 kitorg akan praktikkan.....
walopun kenal korg 2 mggu jer tp korg mmg best....
mulai mggu depan bermule la cite baru sbb da xde org bantu aku lgi mcm last 2 week.,
so bgi memastikan aku bersedia 101%, aku plan nk release tension....
smalam (Sabtu-30 Mei 2009) Aku berjalan2 pgi melaha di seluruh KL...
yg peliknyer.... aku just duk dlm bas n berenti kejap jer kat sesetngah tempat......
bermule dr hentian kajang U40 kul 8.30 smpai KL dlm kul 10+++, pas tu g the curve nek bas U88 dr pasar seni, perjalanan prgi jer 1jam setengah....
balik pun lebey kurg je masenyer....
mujo dpt tmpt duduk, boley la tido.....
pastu smpai KL sentral n xtau nk wat per, yg pasti perut aku meragam kelaparan....
aku pgila times square nek monorail g times square......
aku menapau donut manis teramat krispe kream.....
ya allah aku suke gile glazed chocolate dierr.....
setgah dozen aku amik donut tuh.....
pas menapau tuh, aku call zubir tnye die da abis keje ke x, kalo da boley balik skali.....
last2 zubir ajak g ofis die pas tu balik skali....
memandangkan aku pun xde plan aper2 aku pun g lar ofis bob dgn menaiki monorail ke medan tuanku.....
ofis zubir nih JOBMARKET..... dorg ader event pasal wanita muslimah......
aku menyibuk la tgok skali, tp time tu da dkt nk abis.......
habis je zubir keje, v oll + oyen g mkan cendol kat sogo......
sambil makan donut krispe kream yerrr.....
manis + manis = obesiti!!!!!
huhuhuhuhu, laparnye pasal, aku tibai jer.......
pas tu dlm kul 7 kitorg balik.....
aku n zubir nek bas u40 jer.....
bas ni choi sgat.... dgn jam nyer, penuh dgn manusie laha....
bayangkan hmpir sejam tempuhi jam dri pudu ke times square....
aku tgok org bute yg ak nmpak jalan sebelah bas pun jalan lgi cepat dri bas.... huhuhuh
kerajaan patut settlekan masalah ni secepat mungkin....
hal ni bukannyer masalah kadang2 tp berleluasa setiap minggusetiap hari n setiap masa di kwsn tuh....,
finally aku harap aku berjaya menempuh dugaan2 kerja nanti....
kalo ade sesape ade company nak di audit, MNC sedia membantu (tp berbayarla)....
call la aku kalo nk ok......


Thursday, May 21, 2009

HAPPY BIRTHDAY CD HUDSON


HAPPY BIRTHDAY CD HUDSON
SEMOGA DIPANJANGKAN UMUR DAN DIMURAHKAN REZEKI....

AMIN

Monday, May 11, 2009

BATTLEFIELD BY JORDIN SPARKS (NEW SONG)

Battlefield Lyrics

Don't try to explain your mind
I know what's happening here
One minute it's love
And suddenly it's like a battle-field

One word turns into a
Why is it the smallest things that tear us down
My world's nothing when you don't
I'm not here without a shield
Can't go back now

Both hands tied behind my back with nothing
Oh no, these times when we climb so fast to fall again
Why we gotta fall for it now
I never meant to start a war
You know I never wanna hurt you
Don't even know what we're fighting for

Why does love always feel like a battlefield, a battlefield, a battlefield? (x2)
Why does love always feel like..

Can't swallow our pride,
Neither of us wanna raise that flag, mhmm
If we can't surrender then we both gonna lose what we had, oh no

Both hands tied behind my back with nothing
Oh no, these times when we climb so fast to fall again
I don't wanna fall for it now
I never meant to start a war
You know I never wanna hurt you
Don't even know what we're fighting for

Why does love always feel like a battlefield, a battlefield, a battlefield? (x2)

I guess you better go and get your armor, (get your armor) get your armor
I guess you better go and get your armor, (get your armor) get your armor
I guess you better go and get your...

We could pretend that we are friends tonight (oh-oh-oh)
And in the morning we'll wake up and we'll be alright
Cause baby we don't have to fight
And I don't want this love to feel like..

A battlefield, a battlefield, a battlefield,
Why does love always feel like a battlefield, a battlefield, a battlefield

I guess you better go and get your armor...

I never meant to start a war
You know I never wanna hurt you
Don't even know what we're fighting for (fighting, fighting for)

Why does love always feel like a battlefield, a battlefield, a battlefield? (x2)

I guess you better go and get your armor, (get your armor) get your armor
I guess you better go and get your armor, (get your armor) get your armor

Why does love always feel like...
Why does love always feel like...
A battlefield, a battlefield..

I never meant
to start a war
Don't even know
What we're fighting for

I never meant
to start a war
Don't even know
What we're fighting for

Sunday, May 10, 2009

22 tahun kini......

selusuri perjalanan hidupku......
.mase nk masuk setahun....
mase time raye, berape ari selepas raye...

Friday, May 8, 2009

HAPPY BIRTHDAY TO..... HAPPY MOTHER'S DAY....



HAPPY BIRTHDAY TO MY FATHER....
IDRUS OTHMAN..... (8 MEI 2009)

HAPPY MOTHER'S DAY TO MY MOTHER....
SURAIDA LEMBANG... (10 MEI 2009)

HAPPY BIRTHDAY TO MY NIECE....
PRINCESS NUR AIFA..... (12 MEI 2009)

HAPPY BIRTHDAY TO ME....
MUHAMMAD SYAHIDI IDRUS @ SYAHIDI HUDSON.... (22 MEI 2009)

SEMOGA DIPANJANGKAN UMUR DAN DIMURAHKAN REZEKI...
AMIN....

Monday, May 4, 2009

realiti tp mcm xreal jer.....

waduh2....
makin busan aku tgok rncangan2 realiti tv berbentuk nyanyian di tevision television mase kini....
da abis OIAM 3, yg aku rase antara rncgn reality terbaik selain Malaysian Idol Season 1 n AF 2, skali berduyun2 la lgi rncangan realiti tv nih yg cube nk transform n nak cri bintang2 mude lgi baru dan menambahkan lagi stok anak2 ikan di malaysia nih......
namun ya ampun..... kehampehan rncgn realiti tv selepas oiam nih sgat terase......
sume mcm taik, nyanyi mcm nyanyi karaoke jer.... xde feel, xde soul, xde suare yg ade X-FACTOR tu......
af7 mujo ok ckit sbb ade hafiz, tp rncgan len sumer hampeh.....
paling ketare kehampehannyer adelah BINTANG RTM 2009, ataupun name pnjangnye Bintang Remeh Tunggu Mati......
hampeh nye peserte, nyanyi mcm nyanyi dlm longkang.... xde daya tarikan lgsung.....
menari la, bergayerla kononnye mcm artis fofular, tp persmbahan mcm longkang......
RTM stop la bintg RTM tuh, buat rugi jer.....
ni lgi satu pgram.... bru nk start tp da rase kehambaran dan kehampehannyer.....
rancangan MENTOR 3.......
ni lgi satu pgrm ntah haper2 yg tv3 kuarkan....
dala sumer juare xpenah pun btul2 berjaye walopun da 2 season.....
serik2 la tv3 oi.... harap jer mentor dasyat2 tp sumer nyer senyap sepi jgak nnt.....
pade awalnye aku bgi harapan tggila jgak kat mentor 3 nih.... harap2 aderla peserte yg ade X-FACTOR....
tp bru je dgr kluar sore, ya rabbi lgi teruk dri penyanyi bintg RTM yg xde mentor2 nih....
yg paling xmenahan, perluker mentor 3 kali nih pggil budak yg gagal audition sbb nyanyi lgu pop yeh yeh tuk perform pade konsert pegenalan..... ni la kebudusannnnnn......
kalo sedap xpe gak xpun mcm william hung ker, nih xder paper pun tibe2 jer suh perform kat pentas mentor yg PRO tuh.... seingat aku, william hung yg sengal tuh pun xpenah perform kat stage AI... Produksi Mentor xcukup duit ker????? kalo xckup duit xyah la pggil mamat amatur mcm longkang tuh nyanyi kat stage pengenalan mcm tuh, buat org geli jer nk tgok mentor lgi....
nih nk ckp pasal peserte mentor nih balik.... ya rabbi mcm taik.... af 7 tuh yg org caci hampeh tu pun mase 1st concert lgi ok tau dri performance budak2 mentor nih.... sedey n kecewa aku dgan protege2 artis yg aku minat mcm adibah noor dan jaclyn victor.... aku rase mase audition rmai lgi yg hebat, tp nak wat cam ner, wajah2 anak2 ikan mereke nih yg mampu tarik org mengundi kot... ADE KER ORG NAK MENGUNDI????
arap2 korg sbg rakyat malaysia nilai la sendiri, banyak nye realiti tv nih adekah membantu kiter ataupun menyusahkan....
kalo aku jdi org besar, aku nk hadkan realiti tv yg nyanyi nih....
bntg rtm tutp, mentor pun tutup, my star LG pun tutup....
tggal OIAM n AF pun cukup..... negare kite nih rakyat 23 juta jer, amerika tu separuh billion, rncgn reaaliti tv dorg pun xbnyak mcm kiter.... dorg hanye maintain ngan AMERICAN IDOL jer.... tgok la juare AI sumer berjaye lpas kuar... ..
spatutnyer dorg lgi susah sbb bnyk penyanyi2 hebat kat US tuh....
kat malaysia nih, makin bnykla bintg2 mee segera nih.... kesudahannye ke mane????
merekalah anak2 ikan, bohsia2 jalanan, bini no 2 datuk2, xpun penganggur n ade yg gile mcm sorg bntg realiti tv yg penah aku minat dulu....
bukannye xley ade rncgn realiti nyanyi nih, tp ia perlu dihadkan.....
pasaran malaysia nih kecik jer.......
xmcm us ke europe ker....
harap2 aderla org industri yg sudi membacer nye yer....
cd hudson bercuti 2 mggu dri 5 mei smpai 17 mei 2009, see u soon....
dont 4get wish my birthday on 22nd May.....

Friday, May 1, 2009

aku da tau kenape aku xkurus2....

sudah 3 bulan aku mengamalkan senaman dan g gym sekurang-kurangnye 3 kali seminggu, tp aku masih xdpt berat badan ideal lgi....

Hrm, di mana silapnya ya? Mungkin sebab aku di antara mereka yang tidak tahu melakukan senaman dengan betul. Ini kerana ramai di luar sana yang lalai atau tidak sedar yang mereka telah melakukan kesalahan ketika bersenam. Mungkin kerana tidak tahu atau langsung tidak peduli. Untuk pengetahuan anda, kesalahan tersebut bukan sahaja mengundang kecederaan, malahan hasil yang anda inginkan juga tidak tercapai. Berikut merupakan 10 perkara yang perlu dielakkan :-


1) Tidak makan sebelum latihan

Untuk mendapatkan tenaga maksimum dan meningkatkan kemampuan tubuh, anda wajib makan makanan yang mengandungi 200 – 300 kalori, satu jam sebelum mula berlatih. Pilihlah jenis makanan daripada sumber karbohidrat, seperti roti berserat tinggi, muffin, pisang, dan yogurt.

2) Malas lakukan regangan
Sebelum memulakan latihan, regangan mesti dilakukan untuk membolehkan anggota lebih mudah digerakkan atau melentur. Selain itu regangan juga mengurangkan risiko kecederaan ketika bersenam.

3) Pakai kasut tidak sesuai
Pilih kasut yang sesuai dengan aktiviti senaman kerana bukan semua kasut boleh dipakai ketika bersenam. Jika anda ingin berjogging, pilihlah kasut khas untuk aktiviti ini. Begitu juga dengan senaman yang lain. Jangan sesekali mengenakan kasut yang biasa dipakai ketika membeli-belah atau bersiar-siar. Ini kerana kasut tersebut tidak mempunyai ciri-ciri keselamatan untuk melindungi tapak kaki ketika bersenam.

4) Tidak mempunyai sasaran
Jika anda tidak tahu otot yang mana menjadi sasaran ketika berlatih, ini bermakna anda hanya membuang masa bersenam, sedangkan ia tidak berhasil. Untuk memperbaikinya, fokuskan perhatian pada bahagian badan yang sedang dilatih. Rasakan beban yang diterima pada otot bahagian tersebut dan tumpukan perhatian ketika anda melakukannya.

5) Memakai coli yang kurang sesuai
Perkara ini perlu diberi perhatian kerana bersenam tanpa memakai coli yang sesuai boleh menyebabkan payudara ‘jatuh’. Oleh itu, sebelum berolahraga, pakai coli yang khusus untuk aktiviti ini. Pilih yang sesuai dengan dengan ukuran dan bentuk payudara anda. Jangan terlalu kecil atau terlalu besar. Wanita yang mempunyai ukuran payudara yang kecil hingga sederhana memerlukan coli yang bersifat menekan. Manakala yang mempunyai payudara bersaiz besar memerlukan coli yang menutup seluruh payudara dengan tali yang lebar dan bahagian sisi yang kuat.

6) Mengharapkan hasil dengan segera
Jangan mengharapkan hasil latihan dalam waktu yang singkat. Anda memerlukan masa sekurang-kurangnya sebulan untuk melihat hasil penat lelah tersebut. Malah, perubahan akan berlaku secara bertahap.

7) Tidak buat latihan beban
Latihan kekuatan (beban) sama pentingnya dengan latihan kardio seperti jogging dan aerobik. Ini kerana latihan beban dapat membentuk otot yang padat yang dapat membakar kalori dalam jumlah besar walaupun ketika anda tidak berlatih. Dapatkan nasihat jurulatih untuk menyeimbangkan latihan kardio dan latihan beban anda.

8) Menahan nafas ketika mengangkat beban
Sangat penting menghembuskan nafas ketika sedang mengangkat beban, agar tidak timbul gangguan pada jantung. Selain itu, perbuatan menahan nafas sebegini boleh menggangggu peredaran dan menyebabkan anda mudah pengsan. Perbaiki teknik latihan dengan menarik nafas ketika menurunkan beban dan menghembuskannya ketika mengangkat beban.
9) Hanya fokus pada hasil bentuk tubuh
Percayalah, olahraga atau senaman bukan sekadar usaha untuk mendapatkan bentuk tubuh ideal. Olahraga lebih daripada 10 minit dengan intensiti sederhana juga bermanfaat memperbaiki suasana hati, meningkatkan kualiti tidur serta mengendalikan ‘stress’. Oleh itu jangan kecewa, walaupun berat badan anda tidak berkurangan seperti yang anda impikan, mungkin kandungan lemak di dalam badan juga sudah berkurangan dan daya tahan tubuh juga telah meningkat.


10) Tidak cukup minum air

Minum air kosong yang mencukupi boleh mencegah sakit kepala dan degup jantung yang tidak teratur ketika sedang bersenam. Malah, ia juga dapat mengurangkan rasa lapar setelah berolahraga. Semasa bersenam, minumlah sekurang-kurangnya segelas air untuk setiap 15 minit untuk mengelakkan dehidrasi. Jika senaman dilakukan lebih daripada satu jam, minumlah minuman isotonik untuk menggantikan cairan elektrolit yang hilang.

(di amik dr GUA MUZIK.COM..........)