sile tekan nihh sebelum bace ok...

Monday, December 6, 2010

KENALI PRODUK


What is Amanah Hartanah Bumiputera?

  • A Shariah Compliant Unit Trust
  • An opportunity to benefit from rental income of prime commercial properties.  

Investment Objective

The Fund seeks to provide Unit Holders with a regular and consistent income stream whilst preserving the Unit Holders' investment capital

Investment Strategy

The Fund will seek to achieve its investment objective by investing primarily in the beneficial ownership of real estate in Malaysia from the Sponsor in particular commercial properties including but not limited to office buildings, shopping complexes, commercial centres, logistics and industrial complexes. The Fund will also invest in Shariah-compliant money market instruments and equivalent instruments and hold cash to meet its liquidity requirements

Fund Manager

Mayban Investment Management Sdn. Bhd.

Potential Investors

  • Investors who seek capital preservation
  • Investors with low risk tolerance
  • Investors who wish to benefit from prime commercial property, via rental income.

Eligibility

  • Malaysian Bumiputera:
    • Akaun Dewasa (18 years and above)
    • Akaun Remaja (18 years and above as legal guardian for minors age three (3) months and above but below 18 years. Both legal guardian and minor must be Malaysian Bumiputera)
  • Bumiputera institution¹
    ¹Any Bumiputera institution's investment in the Fund is only by invitation from the Manager and the Sponsor

Minimum Initial Investment

500 Units

Maximum Investment

Limited to 200,000 Units per Unit Holder

Minimum Additional Investment

100 Units

Minimum Balance of Units

500 Units

Minimum Redemption

500 Units

Frequency of withdrawal

Once in a calendar month

Note:

The above details applicable to Individual Unit Holders only

oh my Prada again....

sambil belek2 katalog online sales, diriku berkenan ngan sepasang kasut nihhh...... 
xingat dunie sgguh aku....
keje xsmpai brape bulan da brangan nak beli kasut PRADA.... HUHUHU.... 
tp mmg VOGUE n classy sgguh kasut ni.... so try2 la nak cube beli online, n bile aku check list tuk international shipping xdelak Malaysia.... 
kire selamat jgak la tuh... 
sbb ape, kecantikan kasut ni telah buat aku lupe yg harge nye dlm US DOLLARR!!!!!! dlm US$ 390.00 Bayangkan kalo tukar duit Malaysia???? mau dekat RM2,000.00 selamat..... 
tggu len kali jela nak beli kasut nih.... dala satu je butik PRADA kat Malaysia nih.... 
NILA KASUTNYE, HIGH CLASS KAN????

kalo xmampu jugak beli kat BATA pun OK, buatan Malaysia pulak.......

Sunday, December 5, 2010

so long ago

lame gile x update blog.....
2 mggu ni mcm2 hal berlaku, ade yg best, ade yg xbest.....
kite start dr yg best la.....
plg best ANN WARD is AMERICA'S NEXT TOP MODEL CYCLE 15.....
pic di sbg covergirl mmg meletup....
kalo xletak cover girl n ganti dengan CHANEL ke, REVLON ke, aper2 la yg high fashion mst sesuai.....
huhuhu
lg satu yg best, ak bru balik dr Pangkor.... 1stime aku sampai ke Pangkor tau.....
bestla jgak sbb g ngan family, cume xpuas hati dengan keadaan/makanan hotel yg kami duduk.....
bayaran dala mahal tp hampeh..... huhuhuhu
yg xbest la bnyak jgak......
1 - Aku baru kene maki ngan sorg hambe Allah yg sangat mengaku dirinye hak milik syurga....
nak nasihatkn orang pun perlu ke maki2 mcm syurge tu cmfirm milik ko......
ak xtau sape tp dasar pengecut n pondan tuh hnye tulis namenye sebagai AkuKesianKatKo jer...
kalo ko bace post kali nih, baik ko sedar.... jgan memandai je nak hakimi org suke suki..... ko tuh skadar mengutuk je pandai, hal ehwal syurge nerake jgan nak memandai2 k.....
2 - sikap dingin 
3 - ni pasal keje g, skrg nih aku kene berulang alik dr kuala kangsar ke Taiping 2 kali seminggu....
tensennyeeerrrr...... tp wat cam ne demi keje,,, and ak jugak kene start merayap cr company tuk wat loan....
without training ok.....
4 - bnyak la nak tulis, kire entry dec nih bnyak lak yg xbest kan.... mcm ne????
sabar jela kot..... xpun tabahkan diri.... huhuhu same je kan.... terime jela dugaan nih...... - a

Tuesday, November 16, 2010

The Engagement

selepas 30 tahun +++, perkahwinan di raja antara Puteri Diana dan Putera Charles, skrg turn anak dorg plak.....\
mase mude cutelar, da besar ni x hot sgat... mgkin genetik bapak kot... huhuhu
Putera William akhirnya mengumumkan pertunangan dengan Catherine Middleton.....
perkahwinan dorg berdua akan dilansungkan mgkin pada Musim Panas 2011.....
akhirnye pewaris takhta Britain dan Komanwel nih bakal berkahwin jugak.....
msti Kate akan bergelar Lady Kate n seglamor Princess D???
Wait n see jela.... tp Kate ni nmpak low profile, biase2 jerr.... xderla mcm diva2 sgat.....
tp Princess D lg cantik kan... huhuhu

Monday, November 15, 2010

ayoyo

post kali ni xde kene mengene ngan yoyo k...
huhuhu, cume nak menceritekan pengalaman.....
smalam (Isnin - 15 Nov 2010) berlansungla satu briefing berkaitan dgan Business fraud...
di sampaikan oleh OTAI RHB Bank Mr Benny Kumar....
walaupun aku penah join audit dalam 10 bulan,
diluar jangkaan aku ape yang aku lihat dan dengar mase briefing tersebut.....
aku ingat keje bank da stop la auditing2 nih....
rupenye kene lgi detail dr auditor sbb kebnyakan company terutamenye sole prop, n partnership yg xperlu audit nih akan buat penipuan dalam akaun dorang tuh menarik perhatian bank untuk beri LOAN.....
rupe2nye mmg ade sindiket atau pakatan yg berjalan di Malaysia nih tuk tipu bank, dapat duit cabuttt.....
so mmg kene jd detail giler la, ade contoh case 2, ade company menipu dgan bagi bank statement yg tipu.....
maksudnye bank statement yg palsu la.... macam ne nak detect????
mesti korang xjangke kan????
ak xde contoh sbb tu privasi, kalo de ley tunjuk......
macam ne dorg detect tau??? melalui garisan kat bank statement tu jerr.....
bile aku check balik mmg nampak xselari, (not straight line), selain tu jgak kesalahan tatabahase, ayat, huruf pun boleh menunjukkan kepalsuan bank statement tuh.....
tu bru check bank statement, blum lg bahagian2 lain.....
kalo nak tulis kat blos satu ari xhabis......
nnt aku sambung yerrr..... BYEEE.......

Sunday, November 14, 2010

teringat soalan tdi.

smpai skrg2 masih teringat satu soklan yg ak jawab mase test SAHSIAH dlm exam PTD GRED M41....
APE SOKLANNYE???
pernahkah anda menangis semasa melihat drama/filem....
A - Sangat Kerap
B - Kerap
C - Tidak Pasti
D - Kadang-kadang
E - Tidak Pernah

tau ape jawapan aku????
tentula E.... huhuhu....
tp betulke ak xpernah menangis????
mungkin aku agak sukar mengeluarkan titisan air mate tp ade satu filem nih yg btul2 buat ak menitis air mata tp xderla smpai menangis teresak2 n menjerit2.... just mengalir beberape titisan air mate jerr.....
kalo mcm tu kire menangis ker????
filem ape korg rase yg buat aku nangis????
cite hindustan plg femes bg aku lar....
KUCH KUCH HO TA HAI.....
huhuhu, konon2 nak control macho tuk exam ptd nih, ak jawabla E.....
huhuhu, harap2 org2 PTD tuh ley caye......
bercakap pasal exam PTD tuh ade test minat......
tnye pasal tau menukang ke, membaiki ke apela  itula.....
ak dgan bangge jer jwab tidak melainkan yg aku minat mcm menyanyi, berlakon dan bende2 laha yg lain....
huhuhuhu,
walopun aku lelaki tp aku xbrape minat bende2 yg kononnye org lelaki wajib tahu....
tp aku bukan yg mcm tu k.... aku suke buat ape yg aku suke jerr.....
kalo xminat mane ley pakse kan?????

Saturday, November 13, 2010

This is High Fashion

wow dis season finale will be great.. the final two will walk for Cavalli....
one of the top designer in the world.... Ilove this season so much, from USA, to Italy.....
i hope one day, I will be there to explore the high fashion not the mafia world.. huhuhu
i attached some pic for the 2nd last episode before the finale....
who would win???? ANN?? She already book by Versace, KAYLA?? - Redhair really help her.... JANE??? - i see her will becoming next Cindy Crawford... huhuhu... Chelsey??? i think her look just average american girl, sometimes looks fierce but not memorable.....
so look at this pic babe....

da lepas satuu

finally, im done with one step to get in the government sector......
but i still have a long journey to go......
so for now, im back.....
kene blaja n make a note about banking n financing.....
monday ade briefing n meetg dgan bos besar di Ipoh.....
kemungkinankah aku akan dihantar kursus 22 November nih????
kalo jd dalam mase sebulan aku akan bertukar smpai 3 tempat keje.... dri Kuala Kangsar, Taiping dan kalo g training maybe ke Bangi atau kawasan2 yg mereka fikir sesuai di hantar......
ape2 pun aku akan cube tuk menyesuaikan diri dgn hidup berpindah randah nih......
mungkin agak menyusahkan tp ak bersyukur atas ape yg diberi......
Aku xakan menyesal sebab aku akan melakukan terbaik....
pantang menyerah sebelum kalah.......
Insyallah.....

Friday, November 12, 2010

esok exam PTD....

alamakkkk....
cam ne ek????
ak esok ade exam PTD.....
banyak bende jugak nak kene settle dlm weekend nih....
spanjg smggu training nih, aku hanye buat beberape je bende.....
sbab nye senior officer busy memanjang... ak pun malas nak kacau....
even ak xfaham lansung item2 finance yg aku xpenah jumpe.....
waduh waduh waduh.....
plg xbley blah, aku ni da macam xley tggalkan audit pulak....
org suh key inMaybank financial indicator..... key in ikut client.....
ak plak pg pertikai kenape die letak kat sini kenape letak kat c2.....
ape jawapan senior2 aku????
ikutje mcm client, kite bukan auditor.....
huhuhuhuhuhu
so skrg aku kene ubah pemikiran aku dr auditor kepade seorg penganalisis kewangan....
kalo dpt auditor report okla nih dpt yg client buat sndiri maksud aku yg x diaudit.....
sbg contohla, kalo wat audit, Hire Purchase Suspense akan masuk skali dalam Hire Purchase dalam Liabiliti, tp client akan groupingkan dlm current asset, aku ni pndai2la g grouping dlm Liability, skali salah n kene buat ikut akaun client.......
anyway, esok aku ade exam PTD, aku mmg x prepare ape2 pun.....
dala rumah aku kelam kabut skrg tgah renovate... nota2 PTD tuh pun da xtau kat ner.....
esok aku tgok soklan susah2, aku balik awal la.....
mungkin aku akan cuber bersungguh2 next time.....
kalo ade peluang lagila....

Monday, November 8, 2010

nak pegi ke x????

13 Nov 2010 @ Sabtu nih aku ade test PTD....
aku tgah dalam dilema samade nak g atau x....
exam PTD nih banyak nak kene cover, dr A smpai Z.....
dala exam satu hari i mean dri pgi smpai petang....
aku bukan ape, jawatan skrg n PTD mcm lebey kurg jer.....
tekanan samer....
kalo ak pgi saje2 nak try rase mcm buang mase pulak.....
bek ak g belajar memandu yg tggal 2 jam lgi n then ak da ley test....
ade idea x kwn????
help me.....





Sunday, November 7, 2010

AMERICA'S NEXT TOP MODEL CYCLE 15

 this is a pic for new episode of ANTM cycle 15......
anak2 ayam tyra ni posing sebagai Goddes Statue.....
nak tgok????
sile2 kan....
ak susun ikut pic terbaik bgi akula.....

pling atas kureng, plg bawah hott....

 5th - Chris
 4th - Jane
3rd - Chelsy
2nd - Ann

1st - Kayla.....

Nampaknye Kayla ade peluang menang... Ann xtaula.....






Saturday, November 6, 2010

MAHER ZAIN.....

Fenomena Maher Zain....
Alhamdulillah akhirnye pejuang2 lagu Islamik da dtg balik.... jike sebelum ni kite diidangkan dengan lagu2 nasyid yang berbahasa Malaysia, kali nih Maher Zain menghidangkan kite lagu2 dakwah berbahasa Inggeris + Arab yang sangat meruntun jiwe dan mengasyikkan, mungkin ramai yang xsempat kadang2 tuh terlupe nak menyebut kalimah2 Allah s.w.t. tp dengan mendengar alunan suare Maher Zain ni samer2la kite turut serta mendendang kalimah2 Allah s,w,t,...
mungkin aku agak lambat dalam hal Maher Zain nih tp lagu2 Maher Zain ni ak da dengar sebelum die start femes di Malaysia, kat ne ak dgar??? Youtube la.....
mase tu aku terdengar lgu2 nye di bilik kawan aku, mungkin lah selame ni ak kureng ckit lagu2 dakwah tp dendangan Maher Zain nih senang di dengar n difahami.....
di sebalik timbunan lagu2 barat, pop dan mcm2 lgi, Maher Zain berjaye memikat hati aku......
sambil2 dengar ak turut serta mendendangkan alunan kalimah Allah s.w.t., Insyallah, Allahuakhbar, dll......
Alhamdulillah usahe Maher Zain and the team sangat bagus......
supportla Maher Zain dengan beli cd original, tujuan nye adalah untuk kite membantu Maher Zain dalam meneruskan kerja dakwah yang paling mudah ni.... selain tu jugak bley gak nak blaja english sbb lagu2 nye senang di fahami.....
Insyallah.......



pssstttt:: terfikir jugak, kalo agama lain menngunakan kalimah Allah s.w.t. mcm ne la ek????
mungkin kite akan dgar lagu agame len menyebut kalimah Allah.... tergugatkah iman???? fikir2 kan la sendiri....



Friday, November 5, 2010

Putera Raja Brunei - Prince Abdul Mateen

pic putera Sultan Brunei yang ke 4.....




PRINCE ABDUL MATEEN...... @ PENGIRAN ANAK ABDUL MATEEN BOLKIAH






Help me to read this.....


Perut punca segala penyakit

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera,

Anda kerap diserang sakit perut tanpa sebab? Atau anda sering berasa tidak selesa di bahagian perut? Awas! Ia mungkin pentanda awal kepada penyakit lain yang merbahaya kepada anda. Seperti mana Sabda Rasulullah s. a. w, maksudnya: "Perut manusia itu tempat segala penyakit, manakala pencegahan itu pokok dari segala pengubatan." (Riwayat ad-Dailami)

Al-Ma'idah dalam bahasa Arabnya bermaksud perut (ventrikulus) dan dalam bahasa Inggerisnya disebut stomach. Merupakan salah satu dari organ-organ pencernaan. Perut juga merupakan salah satu dari tempat atau sarang penyakit.

6 punca penyebab penyakit dari perut:-

1. Cara pemakanan seharian yang tidak sistematik.

2. Terlalu berlebihan semasa makan.

3. Tidak berwaspada dengan makanan dan minuman yang dihinggapi serangga.

Sabda Rasululluh s. a. w, maksudnya: "Jika ada seekor lalat jatuh ke dalam tempat minuman yang akan kamu minum, maka celuplah keseluruhan tubuh lalat tersebut ke dalam minumanmu tadi kemudian angkatlah (buanglah) lalat tersebut. Kerana sesungguhnya pada salah satu sayapnya mengandung ubat dan pada sayap yang lainnya mengandung penyakit." (Riwayat Abu Hurairah)

4. Tidak cermat semasa meneliti isi kandungannya.

5. Kurang kesedaran dalam menjaga kebersihan diri.

Sabda Rasulullah s. a. w, maksudnya: "Bersiwaklah (menggosok gigilah) kamu semua, sebab bersiwaak (menggosok gigi) itu adalah membersihkan mulut dan Allah redha kepadanya. Setiap kali Jibril datang kepadaku, ia selalu berpesan untuk bersiwak
(menggosok gigi)." (Riwayat Ibnu Majah)

6. Kebiasaan memakan ubat tanpa nasihat doktor.

Oleh itu jagalah cara pemakanan anda, dapatlah anda menghindari dari segala penyakit yang berbentuk kronik ataupun sebaliknya. Amalan yang dilakukan oleh Nabi Muhammad s. a. w iaitu berpuasa merupakan sebaik-baik pencegahan dan pengubatan.

Sabda Rasulullah s. a. w, maksudnya: "Berpuasalah kamu, nescaya kamu menjadi sihat." (Riwayat Abu Hurairah)

hihihihihi - seminggu di i-Counter Maybank KK

perjalanan ku masih jauh......

salam dan hai kepade semue.......
pekabar chatt????
huhuhuhu
1st nov adalah 1st day aku join Maybank as one of the executive...
what post??? SME Relationship Executive......
1st day dgan blur2, ak masuk maybank branch Kuala Kangsar....
semue staff sangat friendly.....
mase 1 st day ak hanye diberi beberape notes untuk di bace sbb ak xde basic and xde sape nak ajar aku untuk post nih......
so satu harila ak melangut sambil belek2 note yg ak xbeberape faham sbb banyak item2 finance yg ak xpenah jumpe... ade jugak ak tanye beberape staf tp kebanyakan x tahu sbb post nih agak susah bnyak prosedur... maksudnye tuh ak kene g training dulu....
aku pun pelik, kebanyakan kwn aku yg dapat maybank msti g training dlu....
menurut bos, tujuan dorg hntar ak dlu sbb nak ak timbe ilmu dr senior staf dlu, tp malangnye ak masuk lambat senior tu da pencen smggu......
so xde sape nak ajar ak kat branch Kuala Kangsar.....
so ape jadi dgan aku????
adekah aku kene tukar keje???
ape plak cite pasal i-counter Maybank tuh???
nak tahu?????
tgguuuuuuuuu.......................................

Saturday, October 30, 2010

ADE KE PATUT!!!!!

Pgi tdi ak n family g makan pgi di sebuah gerai di medan wakaf Taiping....
tengah2 makan tuh dtg la sorg cik adik nih hah ckp salah seorg krew Jalan2 cari Makan, pastu die citerla skrg die tgah cri rakyat Perak bertuah tuk makan bersame Serina mase dorg wat pgram tu kat Perak...... tp ade syarat kalo nk jd yg bertuah tuh, kene bayar RM39.90 n secare rasmi kite dapat makan free di 4 restoren yg baru dibukak di Ipoh..... restoren tu agak hotla tp bese2 je tu pun sbb makanan yg dorang hidangkan bukan dr Malaysia.....
care cik adik bercakap tu sgat la biadap, dorg ingat ktorg kat Taiping bodoh kot nak percaye.....
ingat org Taiping xpenah makan western food ke????
sushi ke hape ke sume da ade kat Taiping......
pastu bley plak nak bagi tiket percume masuk ZOO TAIPING kalau join bende tuh....
boley percaye ker dengan RM39.90 kite bley makan di 4 restoren ala2 hot tu free setaun???
siap dapat tiket free masuk zoo Taiping bile2 mase2 je n berape org pun xkesah......
ingat org Perak ni bodoh2 ker......
sori k, warge Perak ramai da berpelajaran, stakat sushi ke western food ke da beser da......
xperlula nk menunjuk2 yg org KL tu kebiasaan makan2 bende2 tuh....
aku pun penah duk KL.....
lg satu yg xtahan die boley perli ckp tau ke mane Golden Horses Palace Hotel......
of coursela ak tau lebey dr ko, bile mase plak hotel tuh 7 bintang????
kat dunie nih hotel 6 bintang tuh ha hotel burj Dubai tuh....
ade ke hotel tuh kat Malaysia???????
hasilnye kepade cik adik n rakan2 die tuh??? kene maki habis2 an dengan si diva.....
ooohhh korg ingat ak makan kat gerai aku xberpelajaran tinggi la??????
stupid moron nye org.....
alhamdulillah selepas makian aku dorg trus blah n xcari lgi mangse2 kat c2 yg kebanyakan nye orang2 tue..... sian ak tgok pak cik tuh kene tipu......
ape ke jadahla dorg nih.....
dala sume cik adik bumiputera........
harap mekap jer tebal, tp bodoh tahap binatanggg.....
yg pnting aku puasss........

Monday, October 25, 2010

sminggu lgiii.....


alhamdulillah, diriku diterime sebagai salah seorang staff bank terkemuke di Malaysia - Maybank....
bukan gaji tggi nkeje hebat yg ak harapkan tp yg aku harapkan ialah aku akan buat keje sehabis baik....
kalo bley ak nak kejar anugerah pekerja cemerlang maybank...
insyallah......
nk jdi host @ artis tu mcm ne plak kwn2????
ak da mmg semulajadi artis da......
hihihihihi

Sunday, October 17, 2010

OH MY PRADA......

Syukur2....
finally i got my prada.....
skrg bley la jalan2 smbil sebut OH MY PRADA!!!!!!

Saturday, October 16, 2010

persoalanyee?????

aku semakin gemuk.....
persoalannye, sape bertanggungjawab????
adakah salah mak aku yg slalu masak sedap2????
salah adik beradik aku yg xkuat makan n then ak yg slalu hbiskan makanan????
salah ayah aku x rotan ak sbb ak makan bnyak????

huhuhuhu sume salah orangkan????
diri sendiri yg salah xperasankan......
so pengajaran dr cerite pendek nih,
diri sendiri la yg perlu menjawab persoalan pasal diri kite....
faham x????
ntah ape ak membebel kat blog ni....
kalo faham korg mmg genius tahap superb

sombong......

someone 'kutuk2' belakang ckp yg I ni sombong..... WTF.....
sape SOMEONE tuh????
kwn skolah dlu, tpi xla kwn sgat.....
perlu ke ak nak tegur dorg????
ak bukan rapat pun dgan dorg....
dlu ak pengawas, dorg2 nila yg name slalu msuk dlm bku 555 pengawas ak dlu....
stakat add di fb n perlula beramah mesre mcm rapat sgat mase skolah dlu???
sorry naik lorry k.....
ak tau la tujuan nye nak berlagak sbb sudah keje walopun ting tong mase blaja dlu.....
mntg2 la aku keje bese2 je even ad degree,
ak xberniat pun nk sombong ngan korg...
cume ak susah nk lebey2 dgan org2 yg ak kenal2 beser2 jer....
chemistry ok.....

miss the life.....

miss what life???
miss life mase blaja dlu222......
huhuhuhu.....
kenape life skrg mcm xbest????
huhuhu
kawan2 da ade life sndiri.....
sume org fikir nak kahwin dll.....
jrg dpt hangout mcm dulu kala.....
aku????
masih tercari2 n still confusing......
kalo aku xde jodoh di dunie yg sementare nih.....
aku menanti jodoh di alam yg kekal selame2nye nnati....
Insyallahhh......

Monday, September 20, 2010

RACISM....

hangat kan tajuk nih???
tp tula topik plg hot kat Malaysia.... ak xtau kenape sejak 2 menjak nih, racism makin2 tertonjol bukan dr 1 1 kaum tp sumer kaum....
ak lahir n dibesarkan di Taiping, ak da bese hidup dgan pelbagai kaum, ak tgok spnjgg ak membesar tuh, harmoni lgi bahagie jer sumer.... ak ade kawan cine, india, siam, sumer bangse ade.... n saling hormat menghormati....
namun sejak Malaysia menjangkau usie 50 taun, mcm2 crite yg xenak kluar, prasaan xpuas hatila, hak same rate la.....
bercakap pasal hak same rata, ak x rase mereka yg bercakap tuh layak bg pandangan.....
mereka sendiri bertindak tak adil n melayan sesame manusie x same rate.....
terutamenye dalam bidang yg mereke kuasai........
makin lame makin menjadi2, xpenah puas hati itu dan ini, sentiasa merasakan negara orang lebey baik.... kenape x pergi je berhijrah di negara orang......
bersyukurla ape yg ade dan diberi..... n hormat lah sesame manusia......
bangsa bumiputera xpernah memandang rendah bangsa lain, cuma bangsa bumiputera terutamanya Melayu pantang skali orang yang bersikap kurang ajar n x kenang budi.......
da beri betis nak peha pulak kan......
jgn jdi macam BANGSA LAHANAT MCM YAHUDI udah yerrr......... aku

Friday, September 17, 2010

FANTASIA


im just listening to Fantasia new album = Back To Me.....
i really enjoy listening to new products from Tasia.....
i think the best album ever she ever had...
the song in this album show the new of fantasia....
as like as we know she sing with all of her heart, I still remember her I BELIEVE n SUMMERTIME performance in AI Season 3..... my favourite song in this album is Im doing me, man of the house, the thrill is gone..... rnb classic song = Collard Greens also included in this album.... for soul n rnb n classis music fan, u should have this album, and pleas back to support Fantasia like your support for her during American Idol..........

Monday, September 13, 2010

mungkinkah ini rezeki????

Alhamdulillah, mgkin berkat doa rakan2 n keluarge.... ape yg ak hajati bakal menjadi kenyataan....
mgkin msalah2 yg terjadi tuh ade hikmah yg tersirat.....
yg pntg kite kene redha dgan dugaan2 nye.....
esok (14.09.10) bakal menjawab segale impian ak yg teringin bangat menyelami dunia korporat.....
Insyallah.............
anyway SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..... MAAF ZAHIR DAN BATIN

Sunday, May 9, 2010

TRIBUTE 5TH MAY 2010

Bulan Mei atau 5 adalah bulan yg sangat2 ak nantikan..... kalo yg xtau, bday ak jatuh pada bulan May.... so taun nih da masuk 20 tahun da aku.... (betulker??) huhuhuhu...... bnyak sgat family ak yg celebrate b'day dalam bulan mei nih, sepupu aku, anak2 sedare, ayah aku dan xlupe kawan2 aku jugak... lebey2 yg no matriks dekat2 samer tuh.... huhuhuhu......
knape ak letak tajuk 5 Mei 2010?????

sebak ak nk tulis, da 5 ari aku xberdaye nk update ape2 kat fb maupun kat blog.... pada tarikh nih la OPAH kesayangan ku, SALAMIAH BT HJ PANDAK MAT ARIFF meninggal dunia dalam tidur... yg sedeynye, arwah opahku meninggal tanpa sesiapa di sisi sebab sume org tido.... arwah tok( suami opah) pun meninggal waktu tidur...... mcm2 cara Allah s.w.t. malaikat Izrail boley mencabut nyawa kite....

bertambah sebak lgi arwah opah aku meninggal beberape hari sblum hari Ibu, walaupun opah ak sudah lame terlantar sakit, tp ape yg ak dpt lihat setiap tahun, anak2 nya msti dtg tuk raikan hari ibu, hadiah2 pada mase tuh da xbermakne bgi opah aku, ckupla anak2 yg menguruskan opah aku spt mandikan, suap makanan...... hmpir 3 tahun anak2 nya bergilir2 tuk menjage opahku.... kadang2 aku pun membantu mengangkat opah aku prgi mandi dan menyuapkan makanan...... mase ak dan sepupu2 mengangkat arwah pah tuk dimandikan, sebak rasenye sbb tula kali terakhir mengangkat opah.... mungkin semue akan merindui kerusi tolak pah yg slalu digunekan tuk bawak arwah pah pusing2 satu rumah mase hidupnye.....

arwah pah aku xkan ak lupe smpai mati, arwah la yg slalu manjekan aku mase kecik n da besar pun same jgak (time chat), sejak ak msuk UKM, ak mkin renggang dgan pah, bukan ape, mase 1st year n 2nd year 2 bulan skali bru balik..... dlu mase skolah n arwah pah chat, pah slalu duk rumah aku, ingt lgi petang2 pah akan menyruh ak dan adik aku membeli ais krim.... pah aku suke makan ais krim, huhuhu, syukurla dgan kami adik beradik arwah pah x kedekut..... bg sepupu dan sedare2 aku yg terase dgan arwah pah mase hidupnye, maafkanla arwah, arwah mgkin bersebab tp pada mase tuh arwah pah da tua sgat, mgkin die xsengaje memilih cucu yg die sayang..... mgkin sbb kami2 yg rapat dgan pah sbb slalu berdamping dgn pah mase hidupnye.... samer2 la kite menyedekahkan AL-FATIHAH kepada arwah OPAH...... AL-FATIHAH.........


Monday, May 3, 2010

IM a StOrY tElLer - PeoPle jUDGE it


1st story.....
bbukan tujuan tuk mengumpat atau aper2 la tuk menjatuhkan maruah org, tp citer ni perlu ak sebarkan agar menjadi pengajaran kepada kite semua.........
citer ni berkaitan dgan kesah keluarga salah seorang rakan aku......
kwan aku nih soerg yg sgt senyap dan suke buat hal sndiri..... n kadang2 perangai die mcm org yg lansung xde perasaan.... sblum ak mengenalinye dgn lebey rapat, sumpah ak cakap ak agak takut tuk berade dekat dgan die... xtau kenape.... kedivaan aku sgat kerr???? tp tula diva2 jugak, ttp dgan org talak sombong punya.... hihihihihi.........
akhirnye berkwan la kami berdue.... n kire kawan balik la......

back to the story, actually bukan ak nk citer pasal die sbnarnye, tp pasal keluarge die.......
al-kesahnye, mak die nih bukan isteri pilihan keluarge bapak die.... mksudnye, bapak kawan aku nih kawin dgan mak die yg bukan pilihan keluarge.......
menurut citer die la, mcm2 dugaan mak die terime mase2 mule2 kawin, tp alhamdulillah skrg da ok......
tp betul ker OK?????
mnurut sumber yg boleh dipercayai, kawan ak yg skrg keje n stay dgan keluarge bapak die sering dianaktirikan, dimaki, diherdik.... sedeynyer bile ak tau citer nih.....
huhuhuhu, ak sbgai kawan xmampu nak wat paper selain menasihati die melawan tp dgn care yg baik.... sbb ape??? sebab kiter da melangkaui 20 an da, da matang n dewasa, perlu ker dilayan sbg seorang budak hingusan lgi???? kalo kwn ak nih bace, tlg la sedarkan diri, Ibubapa yg menjage n membesarkan kiter, kalo ibubapa dah dihina, akan nak biarkan jer.... sabar ade hadnye..... jgan biarkan diri ko terus menjadi mangsa....... Ingat yer kawan ku......

p/s = apa pengajaran cerite nih????
adakah wajar sesuatu perkahwinan tersebut mendapat restu dari kedua2 keluarga????
sangat wajar, sbab restu mereka lah bgi ak penentu kebahagiaan sesuatu perkahwinan.... mgkin dgan restu, xakan wujud masalah mertua vs menantu.....
tp zaman skrg da maju kan, kenengan dari org tue mgkin da x sesuaiii, tp make sure la calon isteri/suami kite nnt direstui keluarga.... bukan aper, mule2 mgkin la akan ade perbalahan lpas tu baik.... tp da jd lumrah manusie,kalo ade clap sikit cmfirm diungkit...... n kadang2 yg mnjadi mngse anak2 korang nnt...... mcm kesah kwan aku nih siap sumpah seranah keturunn sndiri... ape cerrr???? Nauzubillah, semoge keluarge kawan aku di beri petunjuk dan saling berbaik-baik dan hapuskan persengketaan...... Insyallah........

Friday, April 30, 2010

I'M a STORY TELLER..... not a GOSSIPER

Assalamualaikum dan salam sejahtera.......
im the story teller not just gossiping adalah satu post yg agak kontroversi, sensasi dan lgi penuh kenisafan......
tujuan ak bercerite bukanlah tuk memalukan, mengugat, dan mencemar maruah orang.....
post kali ni xde kene mengene dengan siasatan-siasatan aku... tp siasatan mengenai diriku....
yg sebnarnye ak sedar tetapi kadang ak terlupe..... tp sumpah sgale2 nya terjadi bukan disebabkan aku sengaja mahupun merancang tuk mengutuk mengumpat bergosip pasal org tuh.....
pada yang mengenali diriku mungkin korang akan lihat aku seorang yang sangat 'happy' periang, peramah, giler2...... sebenarnye tu la jgak sifat dalaman aku..... aku bukan jenis suke simpan dendam...... dri kecik ak da puas di hine dgan gelaran p___n b___k..... bayang kan usie macam aku da di provok dgan perkataan mcm2 tuh...... sudah tentulah perkataan tuh tuh da ckup buat ak trauma..... takut nak berdepan dengan orang..... lebey2 yg suke kutuk tuh.... betape lemah dan hine nye diri aku mase digelar dgan perkataan mcm tuh....
namun di rumah di sebalik bebelan ayah aku yg suh jdi keras ckit, ak meneruskan kegirangan aku seperti biase.... menyanyi adalah hobi aku.... itulah care aku mengubat hati yg lara...... masuk skolah menengah, ak terus-terusan dipggil gelaran2 tuh... dlu aku akui ak trsangat emosional..... dan ak tersangatla ganas.... sape yg pggil ak mcm2, bersedie la penampar di muke kau sbb tamparan aku sgat tepat..... tp ape yg ak bgge, ak ade rmai kawan2 yg support aku....
hari demi hari berlalu, makin kite berusie, keyakinan diri dalam diri aku smakin brtmbah... ak bukan lgi org yg takut kegagalan, kutukan dll......
akhirnye bile klua result PMR n SPM sterusnye masuk matrix......
semue org trus membisu... n xder lgi pggilan2 yg manyakitkan hati.... syukur ALHAMDULILLAH.... ALLAH S.W.T. membantu aku................

bersambunggggggggg.................................................................

Sunday, April 25, 2010

MEMORI 2006-2010 - UKM

http://www.youtube.com/watch?v=1XoxGSTkwZw video

Saturday, April 17, 2010

KEMBALI @ BACK AGAIN

SALAM SEMUA......
lmaer giler ak da x update blog nih.....
busy memanjang sepanjang sem terakhir di UKM ni la punce ak jarang update blog....
huhuhuhu

k la rini aku nk citer ckit pasal JUAL MAHAL....
Adekah lebih baik kiter jual mahal dri jenis melayan jerrr.......
maner satu korg ek????

ni kajian yg ak buat ke atas 20 orang kawan aku......

JUAL MAHAL
berdasarkan kajian, rmai giler minat kat sorg nih, tp mslah nyer die nih jual mahal.....
walopun jual mahal makin rmai plak yg minat.... ader yg smpai 'adore' die lgi walopun da di reject....
huhuhuhuhu mcam2 kan.......
JENIS LAYAN JERR
ikut kajian jgak, ade member aku yg jenis layan jerrr... saper2 msj or ckp nk kenal trus diterime..... tp disebabkan sikap die yg melayan tuh, org anggap die jenis xserius n xsesuai dibuat pasangan......

so aper plak pendapat korang??? better jual mahal ker men layan jerrr.....
tpi kan kalo hensem @ cantik jual mahal bley terime....
kalo coi @ gemuk @ muke mcm tongkang pecah xley jual mahal ker???

Monday, January 4, 2010

MOHON AMPUN....

ASSALAMUALAIKUM WARAH MATULLAH HI WABARAKATUH....

HAMBA ALLAH INI MUHAMMAD SYAHIDI BIN IDRUS MENULIS BLOG INI UNTUK MEMOHON AMPUN KEPADA KAWAN-KAWAN KELUARGA ATAU SESIAPA SAHAJA YANG MENGENALI DIRIKU INI.....
DI KESEMPATAN INI AKU MEMOHON AMPUN DI ATAS SEGALA PERBUATAN YANG TIDAK ELOK YANG TELAH HAMBA ALLAH YANG HINA INI LAKUKAN SEPANJANG 22 TAHUN HIDUP DI DUNIA INI.......
IZINKAN AKU MEWARNAI HIDUP BARU AKU DENGAN KEINSAFAN.....
BERSYUKUR KE HADRAT ILAHI AKU MASIH BERPELUANG MENGUBAH HIDUP KU SEBELUM MALAIKAT IZRAIL MENGAMBIL NYAWAKU......
KALAU ADA YANG MASIH AKU XTUNAIKAN HUTANG, SILA MINTAK KEPADA KU....
INSYAALLAH AKU AKAN SELESAIKAN........
KAWAN-KAWAN DAN KELUARGA DOAKANLAH AKU BERUBAH MENJADI LEBIH BAIK DAN DOAKAN AKU MATI NANTI DI DALAM IMAN.....
AMIN AMIN YA RABBAL ALAMIN....