sile tekan nihh sebelum bace ok...

Sunday, May 9, 2010

TRIBUTE 5TH MAY 2010

Bulan Mei atau 5 adalah bulan yg sangat2 ak nantikan..... kalo yg xtau, bday ak jatuh pada bulan May.... so taun nih da masuk 20 tahun da aku.... (betulker??) huhuhuhu...... bnyak sgat family ak yg celebrate b'day dalam bulan mei nih, sepupu aku, anak2 sedare, ayah aku dan xlupe kawan2 aku jugak... lebey2 yg no matriks dekat2 samer tuh.... huhuhuhu......
knape ak letak tajuk 5 Mei 2010?????

sebak ak nk tulis, da 5 ari aku xberdaye nk update ape2 kat fb maupun kat blog.... pada tarikh nih la OPAH kesayangan ku, SALAMIAH BT HJ PANDAK MAT ARIFF meninggal dunia dalam tidur... yg sedeynye, arwah opahku meninggal tanpa sesiapa di sisi sebab sume org tido.... arwah tok( suami opah) pun meninggal waktu tidur...... mcm2 cara Allah s.w.t. malaikat Izrail boley mencabut nyawa kite....

bertambah sebak lgi arwah opah aku meninggal beberape hari sblum hari Ibu, walaupun opah ak sudah lame terlantar sakit, tp ape yg ak dpt lihat setiap tahun, anak2 nya msti dtg tuk raikan hari ibu, hadiah2 pada mase tuh da xbermakne bgi opah aku, ckupla anak2 yg menguruskan opah aku spt mandikan, suap makanan...... hmpir 3 tahun anak2 nya bergilir2 tuk menjage opahku.... kadang2 aku pun membantu mengangkat opah aku prgi mandi dan menyuapkan makanan...... mase ak dan sepupu2 mengangkat arwah pah tuk dimandikan, sebak rasenye sbb tula kali terakhir mengangkat opah.... mungkin semue akan merindui kerusi tolak pah yg slalu digunekan tuk bawak arwah pah pusing2 satu rumah mase hidupnye.....

arwah pah aku xkan ak lupe smpai mati, arwah la yg slalu manjekan aku mase kecik n da besar pun same jgak (time chat), sejak ak msuk UKM, ak mkin renggang dgan pah, bukan ape, mase 1st year n 2nd year 2 bulan skali bru balik..... dlu mase skolah n arwah pah chat, pah slalu duk rumah aku, ingt lgi petang2 pah akan menyruh ak dan adik aku membeli ais krim.... pah aku suke makan ais krim, huhuhu, syukurla dgan kami adik beradik arwah pah x kedekut..... bg sepupu dan sedare2 aku yg terase dgan arwah pah mase hidupnye, maafkanla arwah, arwah mgkin bersebab tp pada mase tuh arwah pah da tua sgat, mgkin die xsengaje memilih cucu yg die sayang..... mgkin sbb kami2 yg rapat dgan pah sbb slalu berdamping dgn pah mase hidupnye.... samer2 la kite menyedekahkan AL-FATIHAH kepada arwah OPAH...... AL-FATIHAH.........


Monday, May 3, 2010

IM a StOrY tElLer - PeoPle jUDGE it


1st story.....
bbukan tujuan tuk mengumpat atau aper2 la tuk menjatuhkan maruah org, tp citer ni perlu ak sebarkan agar menjadi pengajaran kepada kite semua.........
citer ni berkaitan dgan kesah keluarga salah seorang rakan aku......
kwan aku nih soerg yg sgt senyap dan suke buat hal sndiri..... n kadang2 perangai die mcm org yg lansung xde perasaan.... sblum ak mengenalinye dgn lebey rapat, sumpah ak cakap ak agak takut tuk berade dekat dgan die... xtau kenape.... kedivaan aku sgat kerr???? tp tula diva2 jugak, ttp dgan org talak sombong punya.... hihihihihi.........
akhirnye berkwan la kami berdue.... n kire kawan balik la......

back to the story, actually bukan ak nk citer pasal die sbnarnye, tp pasal keluarge die.......
al-kesahnye, mak die nih bukan isteri pilihan keluarge bapak die.... mksudnye, bapak kawan aku nih kawin dgan mak die yg bukan pilihan keluarge.......
menurut citer die la, mcm2 dugaan mak die terime mase2 mule2 kawin, tp alhamdulillah skrg da ok......
tp betul ker OK?????
mnurut sumber yg boleh dipercayai, kawan ak yg skrg keje n stay dgan keluarge bapak die sering dianaktirikan, dimaki, diherdik.... sedeynyer bile ak tau citer nih.....
huhuhuhu, ak sbgai kawan xmampu nak wat paper selain menasihati die melawan tp dgn care yg baik.... sbb ape??? sebab kiter da melangkaui 20 an da, da matang n dewasa, perlu ker dilayan sbg seorang budak hingusan lgi???? kalo kwn ak nih bace, tlg la sedarkan diri, Ibubapa yg menjage n membesarkan kiter, kalo ibubapa dah dihina, akan nak biarkan jer.... sabar ade hadnye..... jgan biarkan diri ko terus menjadi mangsa....... Ingat yer kawan ku......

p/s = apa pengajaran cerite nih????
adakah wajar sesuatu perkahwinan tersebut mendapat restu dari kedua2 keluarga????
sangat wajar, sbab restu mereka lah bgi ak penentu kebahagiaan sesuatu perkahwinan.... mgkin dgan restu, xakan wujud masalah mertua vs menantu.....
tp zaman skrg da maju kan, kenengan dari org tue mgkin da x sesuaiii, tp make sure la calon isteri/suami kite nnt direstui keluarga.... bukan aper, mule2 mgkin la akan ade perbalahan lpas tu baik.... tp da jd lumrah manusie,kalo ade clap sikit cmfirm diungkit...... n kadang2 yg mnjadi mngse anak2 korang nnt...... mcm kesah kwan aku nih siap sumpah seranah keturunn sndiri... ape cerrr???? Nauzubillah, semoge keluarge kawan aku di beri petunjuk dan saling berbaik-baik dan hapuskan persengketaan...... Insyallah........