sile tekan nihh sebelum bace ok...

Tuesday, November 16, 2010

The Engagement

selepas 30 tahun +++, perkahwinan di raja antara Puteri Diana dan Putera Charles, skrg turn anak dorg plak.....\
mase mude cutelar, da besar ni x hot sgat... mgkin genetik bapak kot... huhuhu
Putera William akhirnya mengumumkan pertunangan dengan Catherine Middleton.....
perkahwinan dorg berdua akan dilansungkan mgkin pada Musim Panas 2011.....
akhirnye pewaris takhta Britain dan Komanwel nih bakal berkahwin jugak.....
msti Kate akan bergelar Lady Kate n seglamor Princess D???
Wait n see jela.... tp Kate ni nmpak low profile, biase2 jerr.... xderla mcm diva2 sgat.....
tp Princess D lg cantik kan... huhuhu

Monday, November 15, 2010

ayoyo

post kali ni xde kene mengene ngan yoyo k...
huhuhu, cume nak menceritekan pengalaman.....
smalam (Isnin - 15 Nov 2010) berlansungla satu briefing berkaitan dgan Business fraud...
di sampaikan oleh OTAI RHB Bank Mr Benny Kumar....
walaupun aku penah join audit dalam 10 bulan,
diluar jangkaan aku ape yang aku lihat dan dengar mase briefing tersebut.....
aku ingat keje bank da stop la auditing2 nih....
rupenye kene lgi detail dr auditor sbb kebnyakan company terutamenye sole prop, n partnership yg xperlu audit nih akan buat penipuan dalam akaun dorang tuh menarik perhatian bank untuk beri LOAN.....
rupe2nye mmg ade sindiket atau pakatan yg berjalan di Malaysia nih tuk tipu bank, dapat duit cabuttt.....
so mmg kene jd detail giler la, ade contoh case 2, ade company menipu dgan bagi bank statement yg tipu.....
maksudnye bank statement yg palsu la.... macam ne nak detect????
mesti korang xjangke kan????
ak xde contoh sbb tu privasi, kalo de ley tunjuk......
macam ne dorg detect tau??? melalui garisan kat bank statement tu jerr.....
bile aku check balik mmg nampak xselari, (not straight line), selain tu jgak kesalahan tatabahase, ayat, huruf pun boleh menunjukkan kepalsuan bank statement tuh.....
tu bru check bank statement, blum lg bahagian2 lain.....
kalo nak tulis kat blos satu ari xhabis......
nnt aku sambung yerrr..... BYEEE.......

Sunday, November 14, 2010

teringat soalan tdi.

smpai skrg2 masih teringat satu soklan yg ak jawab mase test SAHSIAH dlm exam PTD GRED M41....
APE SOKLANNYE???
pernahkah anda menangis semasa melihat drama/filem....
A - Sangat Kerap
B - Kerap
C - Tidak Pasti
D - Kadang-kadang
E - Tidak Pernah

tau ape jawapan aku????
tentula E.... huhuhu....
tp betulke ak xpernah menangis????
mungkin aku agak sukar mengeluarkan titisan air mate tp ade satu filem nih yg btul2 buat ak menitis air mata tp xderla smpai menangis teresak2 n menjerit2.... just mengalir beberape titisan air mate jerr.....
kalo mcm tu kire menangis ker????
filem ape korg rase yg buat aku nangis????
cite hindustan plg femes bg aku lar....
KUCH KUCH HO TA HAI.....
huhuhu, konon2 nak control macho tuk exam ptd nih, ak jawabla E.....
huhuhu, harap2 org2 PTD tuh ley caye......
bercakap pasal exam PTD tuh ade test minat......
tnye pasal tau menukang ke, membaiki ke apela  itula.....
ak dgan bangge jer jwab tidak melainkan yg aku minat mcm menyanyi, berlakon dan bende2 laha yg lain....
huhuhuhu,
walopun aku lelaki tp aku xbrape minat bende2 yg kononnye org lelaki wajib tahu....
tp aku bukan yg mcm tu k.... aku suke buat ape yg aku suke jerr.....
kalo xminat mane ley pakse kan?????

Saturday, November 13, 2010

This is High Fashion

wow dis season finale will be great.. the final two will walk for Cavalli....
one of the top designer in the world.... Ilove this season so much, from USA, to Italy.....
i hope one day, I will be there to explore the high fashion not the mafia world.. huhuhu
i attached some pic for the 2nd last episode before the finale....
who would win???? ANN?? She already book by Versace, KAYLA?? - Redhair really help her.... JANE??? - i see her will becoming next Cindy Crawford... huhuhu... Chelsey??? i think her look just average american girl, sometimes looks fierce but not memorable.....
so look at this pic babe....

da lepas satuu

finally, im done with one step to get in the government sector......
but i still have a long journey to go......
so for now, im back.....
kene blaja n make a note about banking n financing.....
monday ade briefing n meetg dgan bos besar di Ipoh.....
kemungkinankah aku akan dihantar kursus 22 November nih????
kalo jd dalam mase sebulan aku akan bertukar smpai 3 tempat keje.... dri Kuala Kangsar, Taiping dan kalo g training maybe ke Bangi atau kawasan2 yg mereka fikir sesuai di hantar......
ape2 pun aku akan cube tuk menyesuaikan diri dgn hidup berpindah randah nih......
mungkin agak menyusahkan tp ak bersyukur atas ape yg diberi......
Aku xakan menyesal sebab aku akan melakukan terbaik....
pantang menyerah sebelum kalah.......
Insyallah.....

Friday, November 12, 2010

esok exam PTD....

alamakkkk....
cam ne ek????
ak esok ade exam PTD.....
banyak bende jugak nak kene settle dlm weekend nih....
spanjg smggu training nih, aku hanye buat beberape je bende.....
sbab nye senior officer busy memanjang... ak pun malas nak kacau....
even ak xfaham lansung item2 finance yg aku xpenah jumpe.....
waduh waduh waduh.....
plg xbley blah, aku ni da macam xley tggalkan audit pulak....
org suh key inMaybank financial indicator..... key in ikut client.....
ak plak pg pertikai kenape die letak kat sini kenape letak kat c2.....
ape jawapan senior2 aku????
ikutje mcm client, kite bukan auditor.....
huhuhuhuhuhu
so skrg aku kene ubah pemikiran aku dr auditor kepade seorg penganalisis kewangan....
kalo dpt auditor report okla nih dpt yg client buat sndiri maksud aku yg x diaudit.....
sbg contohla, kalo wat audit, Hire Purchase Suspense akan masuk skali dalam Hire Purchase dalam Liabiliti, tp client akan groupingkan dlm current asset, aku ni pndai2la g grouping dlm Liability, skali salah n kene buat ikut akaun client.......
anyway, esok aku ade exam PTD, aku mmg x prepare ape2 pun.....
dala rumah aku kelam kabut skrg tgah renovate... nota2 PTD tuh pun da xtau kat ner.....
esok aku tgok soklan susah2, aku balik awal la.....
mungkin aku akan cuber bersungguh2 next time.....
kalo ade peluang lagila....

Monday, November 8, 2010

nak pegi ke x????

13 Nov 2010 @ Sabtu nih aku ade test PTD....
aku tgah dalam dilema samade nak g atau x....
exam PTD nih banyak nak kene cover, dr A smpai Z.....
dala exam satu hari i mean dri pgi smpai petang....
aku bukan ape, jawatan skrg n PTD mcm lebey kurg jer.....
tekanan samer....
kalo ak pgi saje2 nak try rase mcm buang mase pulak.....
bek ak g belajar memandu yg tggal 2 jam lgi n then ak da ley test....
ade idea x kwn????
help me.....





Sunday, November 7, 2010

AMERICA'S NEXT TOP MODEL CYCLE 15

 this is a pic for new episode of ANTM cycle 15......
anak2 ayam tyra ni posing sebagai Goddes Statue.....
nak tgok????
sile2 kan....
ak susun ikut pic terbaik bgi akula.....

pling atas kureng, plg bawah hott....

 5th - Chris
 4th - Jane
3rd - Chelsy
2nd - Ann

1st - Kayla.....

Nampaknye Kayla ade peluang menang... Ann xtaula.....






Saturday, November 6, 2010

MAHER ZAIN.....

Fenomena Maher Zain....
Alhamdulillah akhirnye pejuang2 lagu Islamik da dtg balik.... jike sebelum ni kite diidangkan dengan lagu2 nasyid yang berbahasa Malaysia, kali nih Maher Zain menghidangkan kite lagu2 dakwah berbahasa Inggeris + Arab yang sangat meruntun jiwe dan mengasyikkan, mungkin ramai yang xsempat kadang2 tuh terlupe nak menyebut kalimah2 Allah s.w.t. tp dengan mendengar alunan suare Maher Zain ni samer2la kite turut serta mendendang kalimah2 Allah s,w,t,...
mungkin aku agak lambat dalam hal Maher Zain nih tp lagu2 Maher Zain ni ak da dengar sebelum die start femes di Malaysia, kat ne ak dgar??? Youtube la.....
mase tu aku terdengar lgu2 nye di bilik kawan aku, mungkin lah selame ni ak kureng ckit lagu2 dakwah tp dendangan Maher Zain nih senang di dengar n difahami.....
di sebalik timbunan lagu2 barat, pop dan mcm2 lgi, Maher Zain berjaye memikat hati aku......
sambil2 dengar ak turut serta mendendangkan alunan kalimah Allah s.w.t., Insyallah, Allahuakhbar, dll......
Alhamdulillah usahe Maher Zain and the team sangat bagus......
supportla Maher Zain dengan beli cd original, tujuan nye adalah untuk kite membantu Maher Zain dalam meneruskan kerja dakwah yang paling mudah ni.... selain tu jugak bley gak nak blaja english sbb lagu2 nye senang di fahami.....
Insyallah.......



pssstttt:: terfikir jugak, kalo agama lain menngunakan kalimah Allah s.w.t. mcm ne la ek????
mungkin kite akan dgar lagu agame len menyebut kalimah Allah.... tergugatkah iman???? fikir2 kan la sendiri....



Friday, November 5, 2010

Putera Raja Brunei - Prince Abdul Mateen

pic putera Sultan Brunei yang ke 4.....




PRINCE ABDUL MATEEN...... @ PENGIRAN ANAK ABDUL MATEEN BOLKIAH






Help me to read this.....


Perut punca segala penyakit

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera,

Anda kerap diserang sakit perut tanpa sebab? Atau anda sering berasa tidak selesa di bahagian perut? Awas! Ia mungkin pentanda awal kepada penyakit lain yang merbahaya kepada anda. Seperti mana Sabda Rasulullah s. a. w, maksudnya: "Perut manusia itu tempat segala penyakit, manakala pencegahan itu pokok dari segala pengubatan." (Riwayat ad-Dailami)

Al-Ma'idah dalam bahasa Arabnya bermaksud perut (ventrikulus) dan dalam bahasa Inggerisnya disebut stomach. Merupakan salah satu dari organ-organ pencernaan. Perut juga merupakan salah satu dari tempat atau sarang penyakit.

6 punca penyebab penyakit dari perut:-

1. Cara pemakanan seharian yang tidak sistematik.

2. Terlalu berlebihan semasa makan.

3. Tidak berwaspada dengan makanan dan minuman yang dihinggapi serangga.

Sabda Rasululluh s. a. w, maksudnya: "Jika ada seekor lalat jatuh ke dalam tempat minuman yang akan kamu minum, maka celuplah keseluruhan tubuh lalat tersebut ke dalam minumanmu tadi kemudian angkatlah (buanglah) lalat tersebut. Kerana sesungguhnya pada salah satu sayapnya mengandung ubat dan pada sayap yang lainnya mengandung penyakit." (Riwayat Abu Hurairah)

4. Tidak cermat semasa meneliti isi kandungannya.

5. Kurang kesedaran dalam menjaga kebersihan diri.

Sabda Rasulullah s. a. w, maksudnya: "Bersiwaklah (menggosok gigilah) kamu semua, sebab bersiwaak (menggosok gigi) itu adalah membersihkan mulut dan Allah redha kepadanya. Setiap kali Jibril datang kepadaku, ia selalu berpesan untuk bersiwak
(menggosok gigi)." (Riwayat Ibnu Majah)

6. Kebiasaan memakan ubat tanpa nasihat doktor.

Oleh itu jagalah cara pemakanan anda, dapatlah anda menghindari dari segala penyakit yang berbentuk kronik ataupun sebaliknya. Amalan yang dilakukan oleh Nabi Muhammad s. a. w iaitu berpuasa merupakan sebaik-baik pencegahan dan pengubatan.

Sabda Rasulullah s. a. w, maksudnya: "Berpuasalah kamu, nescaya kamu menjadi sihat." (Riwayat Abu Hurairah)

hihihihihi - seminggu di i-Counter Maybank KK

perjalanan ku masih jauh......

salam dan hai kepade semue.......
pekabar chatt????
huhuhuhu
1st nov adalah 1st day aku join Maybank as one of the executive...
what post??? SME Relationship Executive......
1st day dgan blur2, ak masuk maybank branch Kuala Kangsar....
semue staff sangat friendly.....
mase 1 st day ak hanye diberi beberape notes untuk di bace sbb ak xde basic and xde sape nak ajar aku untuk post nih......
so satu harila ak melangut sambil belek2 note yg ak xbeberape faham sbb banyak item2 finance yg ak xpenah jumpe... ade jugak ak tanye beberape staf tp kebanyakan x tahu sbb post nih agak susah bnyak prosedur... maksudnye tuh ak kene g training dulu....
aku pun pelik, kebanyakan kwn aku yg dapat maybank msti g training dlu....
menurut bos, tujuan dorg hntar ak dlu sbb nak ak timbe ilmu dr senior staf dlu, tp malangnye ak masuk lambat senior tu da pencen smggu......
so xde sape nak ajar ak kat branch Kuala Kangsar.....
so ape jadi dgan aku????
adekah aku kene tukar keje???
ape plak cite pasal i-counter Maybank tuh???
nak tahu?????
tgguuuuuuuuu.......................................