sile tekan nihh sebelum bace ok...

Monday, November 15, 2010

ayoyo

post kali ni xde kene mengene ngan yoyo k...
huhuhu, cume nak menceritekan pengalaman.....
smalam (Isnin - 15 Nov 2010) berlansungla satu briefing berkaitan dgan Business fraud...
di sampaikan oleh OTAI RHB Bank Mr Benny Kumar....
walaupun aku penah join audit dalam 10 bulan,
diluar jangkaan aku ape yang aku lihat dan dengar mase briefing tersebut.....
aku ingat keje bank da stop la auditing2 nih....
rupenye kene lgi detail dr auditor sbb kebnyakan company terutamenye sole prop, n partnership yg xperlu audit nih akan buat penipuan dalam akaun dorang tuh menarik perhatian bank untuk beri LOAN.....
rupe2nye mmg ade sindiket atau pakatan yg berjalan di Malaysia nih tuk tipu bank, dapat duit cabuttt.....
so mmg kene jd detail giler la, ade contoh case 2, ade company menipu dgan bagi bank statement yg tipu.....
maksudnye bank statement yg palsu la.... macam ne nak detect????
mesti korang xjangke kan????
ak xde contoh sbb tu privasi, kalo de ley tunjuk......
macam ne dorg detect tau??? melalui garisan kat bank statement tu jerr.....
bile aku check balik mmg nampak xselari, (not straight line), selain tu jgak kesalahan tatabahase, ayat, huruf pun boleh menunjukkan kepalsuan bank statement tuh.....
tu bru check bank statement, blum lg bahagian2 lain.....
kalo nak tulis kat blos satu ari xhabis......
nnt aku sambung yerrr..... BYEEE.......

No comments: