sile tekan nihh sebelum bace ok...

Tuesday, March 10, 2009

DONGENGANG PULAU REREDANG......... part 2

tibe-tibe, mereke dikejutkan dgn jeritan manje seekor haiwan bermate due berkaki due mmggil sume peserta rombongan mencari permate berkumpul..... si pari2 dan kwn2 haiwan-haiwan lain nye pun bergegasla ke tmpt berkumpul, rupe-rupenye menurut haiwan yg menjerit td roh raje pulau tuh da mengamuk sbb seekor haiwan dlm rombgan tersebut telah menganggu rohnye dengan melakukan onar di makamnye, bg mengelakkan roh raje pulau mengamuk, make disuruhla seluruh rombongan menyeru jampi serapah boom boom boom bg menidurkan balik roh raje pulau dan sbg tmbahan, diharuskan menyediakan sepasang pakaian indah berwarna putih yg akan diberi kpd roh raje pulau kerana menurut haiwan yg menjerit td, roh raje pulau kepingin baju baru....
maka bersiap-siapla pari-pari dan kwn-kwnnye menyiapkan baju putih indah untuk sang roh raje pulau..... kerane perbezaan idea, make haiwan yg menjerit td mendapat satu idea utk membahagikan rombongan kepada puak-puak, di mane pakaian tercantik akan diserahkan kpd roh raje dan puk yg menang boleh mendiva di pulau reredang tuh.... alkesahnye, si pari-pari pun memulekan penciptaan pakaian indah kepd sang roh raje pulau bersame dgn kwn2nye dlm puak nye.... segulung kain indah yg dtg dri awan penuh dermage digunekan utk mencipta pakaian indah tersebut, setelah penat puak si pari2 menjahit, akhirnye siapla pakaian indah yg dinamakan ULTRA DIVA, puak-puak lain pun tidak kurg hebatnye apbile pkaian-pkaian yg direke juge meletopsssss..... pengadilan pun dibuat oleh haiwan-haiwan yg perasan mude lgi la kacak.... penatla si pari-pari dan kwn2nye menunggu kptusan,
last-last, menurut haiwan menjerit td, roh raje pulau tu da ok dan da tido balik pulak, so kite xyah bgi pkaian indah tu, penat si pari-pari dan rakan-rakanye, tp menurut si pari-pari walaupun penat tp die tau bahawe die semakin dekat dlm mencari permate bername 'kerjasame' tuh.... lepas tuh semue rombongan pun bertenggekla di pokok-pokok pilihan untk berehat dan tidur setelah satu hari kepenatan........
tup tap tup tap, berlalulah sudah setengah purname, namun semue rombongan hampe sbb xberjaye mendptkan permate yang dicanang bnyak di pulau reredang tuh..... sejak berpuak-puak nih. kwn2 si pari2 mule menunjukkan belang masing, da dinamekan haiwan kan.... tp bukan semue kwn si pari2 yg mcm tuh.....
si pari2 pun naik jelik dgn perangai sesetengah kwn2nye yg mule menunjukkan belang tuh lebey2 sejak berpuak-puak ni, nak santap pun ade yg buat perangai mcm kucing kurap, xsabar2 dan kononnye perasan diva xnak beratur mengambil santapan.... walaupun si pari2 nih seorg yg baik tetapi tahap kesabaran pun ade hadnye, nasib baik la si pari2 xjadi nak tuangkan santapan tom cruise yam kepade haiwan berkaki due @ kucing kurap yg sesuke suki jer memotong giliran untuk mendapatkan santapan.... akhirnye barula si pari-pari faham bahawe knape sestengah haiwan perangai mcm tuh, sbbnye haiwan kan xbersekolah, xbelajar etika, xblajar hormat sesame mahluk.... bgi mereka hanye diri sendiri dan puak mereka jer yg penting, tp mereka xsedar mereka tuh haiwan ciptaan tuhan jugak, kemane-kemane, dimane-mane, same jer tuhan adili... si pari-pari dan kwn2nye yg masih bersamenye pun mengglkan kwsan bersantap sbb geli penuh dgn kucing kurap, mereke meneruskan pencarian mencari permate istimewa tersebut, dari pulau semut putih ke pulau kerengge buncit.... puas si pari2 dan kwn2nye menyelam mencari permate, xcukup dilaut, mereke mendaki gunung, merdah hutan belantare, tp xjumpe2 jugak...... bulan matahari silih berganti akhirnye ckupla 1 purname di pulau reredang tuh..... malam sebelum pulang ke tanah besar, puak-puak yg len kecuali puak si pari-pari telah menemui permate mereke, xla dasyat sgt permatenye disaluti dgn kain indah berlutsinar, ade sedikit hiasan bak bunge di atasnye dan didalamnye pelbagai permate yg bermcm2 jenis.... permate2 nih bukan calang2 sbb boleh disantap bgitu shje.... alangkah seronoknye haiwan2 tersebut bile mule mendapat permate2 kononnye indah tersebut, mereka bagaikan dirasuk jin apbile menerime permate tersebut... namun kekecewaan dirasai pari-pari dan kwn-kwnnye, permate indah berseri-seri bername kerjasame xjumpe2..... tibe-tibe si pari-pari dan kwn-kwnnye yg sedang kehampaan dipanggil-panggil suatu suare yg xbrape jelas.............................???????????
siapakah empunya suare tersebut???? apakah misteri selepas ini?????? nantikan DONGENGANG PULAU REREDANG PART 3................................................

2 comments:

cd hudson said...

sorry cerite dongengang ni xde kene dgn sape2 hnye cerite rekaan sahaje untuk mencantikkan cerite.... harap maaf kepada yg terase...

oyen said...

makan cili, pedasla..
ce makan gula, kan manis..

XD